Friday, March 04, 2011

Istoria Romanilor (ep. 10): Fanariotii

Inca din secolul al XVII-lea grecii stabiliti in cartierul Fanar din Constantinopol au detinut functii importante in administratia si diplomatia Imperiului Otoman, cei mai multi erau dragomani adica translatori si ghizi pentru ambasadori si diplomati straini.

Influenta greceasca era demult prezenta la noi iar cand turcii s-au saturat de nesupunerea domnitorilor pamanteni, grecii fanarioti s-au dovedit a fi destul de eficienti: in primul rand punand capat luptelor interne pentru putere si asigurand loialitatea fata de Imperiul Otoman si in al doilea rand au stimulat comertul si "mediul de afaceri" din Tara Romaneasca si Moldova. Unii au marit taxele si impozitele, altii au venit cu reforme sociale (Constantin Mavrocordat a abolit iobagia), economice sau administrative (Alexandru Ipsilanti a introdus sistemul de salarizare a functionarilor publici).

In cei 110 ani ai perioadei fanariote (1711-1821), pe tronurile celor doua principate s-au perindat 31 de domni din 11 familii diferite, cele mai importante fiind familiile Rosetti, Cantacuzino, Callimachi si Ghica.

mai multe despre epoca fanariota: [aici]

celelalte episoade din Istoria Romanilor: [aici]

5 comments:

  1. O bucata de istorie. Un adevar deapre romani, ca au fost mereu la mana altora, subjugati si prostiti. Este valabil si azi. Se pare ca nu am invatat sa ne cerem drepturile.

    ReplyDelete
  2. Ceea ce înțeleg eu din toate lecțiile astea de istorie, e că invadatorii căpătau o enormă plăcere uitându-se între fesele țăranilor români.

    ReplyDelete
  3. la asta nu mam gandit :))

    ideea e ca de-a lungul timpului multi ne-au tras-o!

    ReplyDelete
  4. Dar ca să se execute respectivul tras, ambii participanți ar trebui să aibă pantalonii în vine.

    ReplyDelete
  5. "m-am" era mai sus... cred ca nu "mia" mers tasta

    asa... ai dreptate dar sa spunem ca ne-au tras-o la modul fin adica ne-au tras-o fara sa se murdareasca

    ReplyDelete